.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Τρόποι προστασίας των καρπών στα χωράφια από τα πουλιά

Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν τα πουλιά σε ότι αφορά την καταστροφή των καρπών, ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την παραγωγή της χρονιάς για κάποιον καλλιεργητή. Πριν από 46 χρόνια, τα μαυροπούλια, το 1968, θεωρηθήκαν υπεύθυνα για την απώλεια παραγωγής πάνω από 15 εκατομμυρίων τόνων παγκοσμίως. Τέτοια παραγωγή θα ήταν αρκετή να εξασφαλίσει την διατροφή σε 90.000.000 ανθρώπους.
Τρόποι προστασίας των καρπών στα χωράφια από τα πουλιάΤρόποι προστασίας των καρπών στα χωράφια από τα πουλιά
Τα προβλήματα είναι χειρότερα από αυτά του παρελθόντος. Η καταστροφή που προκαλείται από την εισβολή πουλιών, είναι μεγαλύτερη επειδή οι ώριμοι καρποί αποτελούν ένα ιδανικό γεύμα για αυτά. Στο παρελθόν, οι καλλιέργειες ήταν μικρότερες και ανακατεμένες με άλλες, οι καρποί των οποίων δεν ήταν αρκετά δελεαστικοί για τα πουλιά. Σήμερα όμως, η μονοκαλλιέργεια ωθεί σμήνη πουλιών να εισβάλλουν μέσα σε δεντρώδεις καλλιέργειες και να μηδενίσουν την παραγωγή.
Τρόποι απομάκρυνσης πουλιών.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν οι εξής μέθοδοι:
Καθρέπτες. Μερικά είδη πουλιών απωθούνται από τους καθρέπτες ειδικά σε μέρες με έντονη ηλιοφάνεια.
Δίχτυα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίκτυα απλώνονται πάνω από τη καλλιέργεια. Είναι ιδιαίτερη δαπανηρός τρόπος αλλά εξίσου αποτελεσματικός. Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε καλλιέργειες ιδιαίτερα προσοδοφόρες με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τα αμπέλια για παραγωγή οίνου. Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής του διχτυού στην καλλιέργεια, είτε με κάλυψη ολόκληρης της σειράς καλλιέργειας, είτε απευθείας κάλυψη του φυτού.
Η απευθείας κάλυψη ολόκληρης της καλλιέργειας με δίχτυ δεν είναι ιδιαίτερα συχνή αλλά πιθανόν να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον στο μέλλον διότι καινούριοι μηχανισμοί εγκατάστασης και λειτουργίας ανακαλύπτονται. Η απευθείας κάλυψη όλης της επιφάνειας, ίσως να ήταν αποτελεσματική σε καλλιέργεια χαμηλού ύψους φυτών ή blueberry.
Ακουστικοί απωθητικοί μηχανισμοί . Πρόκειται για μηχανισμό(σαν μία μικρογραφία κανονιού) ο οποίος παράγει κρότο και απομακρύνει τα πουλιά. Βασικά πυροκροτεί με φιάλη προπανίου. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός για τους διπλανούς γείτονες και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μονάχα σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από σπίτια.
Ταινίες γυαλιστερές. Οι γυαλιστερές ταινίες, βασικά οι πλαστικές, είναι πολύ αποτελεσματικές γιατί κινούνται με το παραμικρό φύσημα του ανέμου και παράλληλα αντανακλούν το φώς. Δίνουν την εντύπωση στα πουλιά από πάνω ότι ολόκληρη η καλλιέργεια κινείται. Ταινίες σε κίτρινο χρώμα είναι πολύ αποτελεσματικές σε μαυροπούλια ενώ ταινίες σε ασημί ή κόκκινο χρώμα, φαίνεται ότι απωθούν όλα τα είδη πουλιών. Γίνεται να τοποθετηθούν κατά μήκος των γραμμών καλλιέργειας τόσο μέσα στις γραμμές όσο και περιμετρικά. Σε μεμονωμένα δέντρα, τυλίγεται η κόμη του δέντρου.
Τρόποι προστασίας των καρπών στα χωράφια από τα πουλιάΤρόποι προστασίας των καρπών στα χωράφια από τα πουλιά
Ηλεκτρονικές ηχητικές συσκευές. Είναι σε μικρότερο βαθμό ενοχλητικές από τους ακουστικούς απωθητικούς μηχανισμούς. Παράγει συχνούς ήχους που είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενοχλητικοί στα πουλιά. Τα τελευταία νιώθουν άβολα και απομακρύνονται από την καλλιέργεια. Συνήθως αναφέρεται ώς AV ALARM.
Σκιάχτρα. Δεν έχουν αξιόπιστο αποτέλεσμα και εκτός των άλλων έχει αναφερθεί ότι πολλά πουλιά δημιουργούν τις φωλιές τους, πάνω σε αυτά.
Οπτικά εφέ. Κίτρινες μπάλες θαλάσσης, με γραφικά σε μορφή ματιού σε κόκκινο και μαύρο, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για την απομάκρυνση των πουλιών. Στα πουλιά δεν τα έλκει σε γενικές το κίτρινο χρώμα και για αυτό το λόγο τα περισσότερα απομακρύνονται.
Πηγή: agronomist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου