.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά....... ......

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Βατόμουρα


Βατόμουρα
Τα βατόμουρα τα βρίσκουμε εύκολα στα δάση,στις ακρές των δρόμων,ιδίως των αγροτικών,σε ακαλλιέργητες εκτάσεις,ακόμη και μέσα στις πόλεις γιατί εύκολα πολλαπλασιάζονται με τη βοήθεια των πουλιών που μεταφέρουν τους σπόρους τους. Αυτά τα βατόμουρα εχουν αγκάθια στους βλαστούς τους.Τα καλλιεργούμενα είδη συνήθως δενμέχουν,πράγμα το οποίο διευκολύνει αφάνταστα αυτούς που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την καλλιέργειά τους.
Τα βατόμουρα είναι πολυετείς θάμνοι,οι οποίοι ανανεώνονται με παραφυάδες (κληματίδες) κάθε χρόνο και μπαίνουν σεκαρποφορία το 2ο κιόλας χρόνο.Τα φυτά φυτεύονται σε γραμμές και αναπτύσονται επάνω σε σύρματα. Αυτό βοηθάει στην εύκολη αντιμετώπιση των ασθενειών, των ζιζανίων, αλλά κυρίως στην εύκολη συγκομιδή των καρπών.Υπάρχουν αρκετοί τρόποι διαμόρφωσης των κληματίδων πάνω στα σύρματα που εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως την ζωηρότητα της ποικιλίας,το έδαφος,το χώρο
που έχουμε στη διάθεσή μας,τις προτιμήσεις του καθενός κ.λ.π.

Κάθε ποικιλία βατόμουρου έχει και διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τα φύλλα, τις κληματίδες,τα φρούτα τους,τη γεύση αυτών κ.λ.π.Στην πατρίδα μας βατόμουρα βρίσκουμε πιό εύκολα αν κάνουμε μιά βόλτα στην εξοχή το καλοκαίρι γιατί δέν υπάρχουν συστηματικές φυτείες με τέτοια φρούτα. Μεμονωμένες προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας έγιναν και γίνονται αλλά συχνα οδηγούνται σε αποτυχία. Οι λόγοι είναι διάφοροι και ίσως δοθεί η δυνατότητα να τις αναλύσουμε στο μέλλον. Αντίθετα στο εξωτερικό, τέτοιες εικόνες με κουπάκια γεμάτα ζουμερά, νόστιμα, φρέσκα φρούτα του δάσους,αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα. Ας ελπίσουμε ανάλογες εικόνες να βλέπουμε και στη δική μας πατρίδα.
Πάντως όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί έστω και ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια αυτών των φρούτων, να ξέρει ότι θα δει να εξελίσσονται σκηνές άπειρης ομορφιάς μπροστά στα μάτια του.
Άλλα άρθρα σχετικά με: Βατόμουρο
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου