.

......Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να κάνουν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων,στις κατα τόπους ενώσεις.Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 45 ευρώ και είναι σε μορφή παράβολου ......Μόνο οι ψεκαστήρες αυλού που δυναμοδοτούνται από γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ) ή άλλο αγροτικό μηχάνημα καθώς και οι νεφελοψεκαστήρες (μπαζούκας) έχουν την υποχρέωση επιθεώρησής τους.....Τον Νοέβρη ανοίγει το πρόγραμμα των νέων σχεδίων βελτίωσης.... Τιμές αγροτικών προιόντων της 17-11-17 απο το δημοπρατήριο ΑΓΡΟΠΗΓΗ ....ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΕΣΩΤ. ΠΙΣΤ. 0,67 € 0,75 € 0,70 € ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ Α 2,00 € 2,04 € 2,02 € ΚΑΥΤΕΡΑ ΤΜΧ. Α ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ 0,03 € 0,03 € 0,03 € ΚΑΥΤΕΡΑ Β ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ 0,36 € 0,36 € 0,36 € ΚΕΡΑΤΑ Α ΠΙΣΤ. Ο.Δ.Π. 0,45 € 0,48 € 0,45 € ΚΝΩΣΣΟΥ Α 0,40 € 0,48 € 0,43 € ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ Α 0,42 € 0,48 € 0,46 € ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ Β 0,15 € 0,15 € 0,15 € ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠ. Ο.Δ.Π. 0,32 € 0,33 € 0,32 € ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠΑΤΟΣ 0,29 € 0,29 € 0,29 € ΝΤΟΜ. Α ΠΙΣΤ. 0,42 € 0,58 € 0,56 € ΝΤΟΜ. ΨΙΛΗ ΠΙΣΤ. 0,35 € 0,37 € 0,36 € ΦΛΩΡ. Ο.Δ.Π. Α 0,80 € 0,92 € 0,87 € ....Τρέχουσες τιμές ελαιολάδου:3,50-3,95 ευρώ. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι .... ......

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Δ. Γκούμας : Clavibacter michiganensis βακτήριο καραντίνας . Εξαπλώνεται ταχύτατα -τρόποι αντιμετώπισης



Το θερμοκήπιο πρέπει να είναι σαν το σαλόνι μας για να το προστατεύσουμε
Σημαντικές πληροφορίες  για το βακτήριο Clavibacter michiganensis  το οποίο μεταφέρεται κυρίως με το σπόρο  και προκαλεί το βακτηριακό έλκος στη ντοµάτα  θερμοκηπίου - μπορεί  όμως να προσβάλει και άλλα σολανώδη - έδωσε μιλώντας στον ΗΧΩ και τη δημοσιογράφο κα Μαρία Τσαγκαράκη ο καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης κ. Δ. Γκούμας .
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο βακτήριο εξηγώντας με ποιους τρόπους μπορεί να φτάσει στο θερμοκήπιο ενός παραγωγού, ποια είναι τα  συμπτώματα που παρουσιάζει το φυτό , τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός όταν το εντοπίσει στα φυτά του ενώ παράλληλα έδωσε χρήσιμες συμβουλές για μέτρα προστασίας.  
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων το είδος και η έκταση των συμπτωμάτων ποικίλουν  ανάλογα με τη μολυσματικότητα του βακτηριακού στελέχους, τις συνθήκες καλλιέργειας και του περιβάλλοντος, τον χρόνο και τον τρόπο της μόλυνσης και την ηλικία των φυτών σημειώνοντας πως τα νεαρά φυτά παρουσιάζουν συνήθως μαρασμό και νεκρώνονται γρήγορα, ενώ αν επιβιώσουν ̟παρουσιάζουν έντονο νανισμό.
Το βακτήριο μεταφέρεται με τον σπόρο και τα σ̟πορόφυτα συχνά μ ε λανθάνουσα μόλυνση, το νερό ,τα έντομα, με τα εργαλεία κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού της μεταφύτευσης της καλλιέργειας του εδάφους,  της τεχνητής γονιμοποίησης,  του ψεκασμού και της συγκομιδής . Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , να παρατηρούν τα φυτά τους ώστε έγκαιρα να εντοπίσουν το βακτήριο και σε περίπτωση που τα φυτά έχουν προσβληθεί να ακολουθηθούν αυστηροί κανόνες αντιμετώπισης , απολύμανσης , καθαριότητας, γιατί το βακτήριο εξαπλώνεται ταχύτατα και μπορεί να παραμείνει στο χωράφι για αρκετό χρόνο. 
 
Ακούστε εδώ την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Γκούμα




Πηγή:http://www.hxonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου