Το φυτό σπανάκι ανήκει στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae).

Καλλιεργείται βασικά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία.
Είναι μονοετές ή διετές φυτό και καλλιεργείται για τη κατανάλωση των τριγωνικών παχιών φύλλων του. Αυτά έχουν κυματιστή ή λεία επιφάνεια, βρίσκονται κοντά στη ρίζα και έχουν χρώμα βαθύ πράσινο. Όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη, τότε αναπτύσσεται ένας βλαστός που φέρει μία ταξιανθία με μικρά άνθη.
Το σπανάκι κυκλοφορεί στην αγορά κατεψυγμένο, φρέσκο ή κονσερβοποιημένο. Επίσης μπορεί να διατηρηθεί και σε κοινούς καταψύκτες, αφού προηγουμένως ζεματιστεί, για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σπανακιού. Οι πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα είναι το κοινό σπανάκι, το πλατύφυλλο Άργους, το κοντό σπανάκι και η πριγκίπισσα Τζουλιάνα. Στην Ελλάδα υπάρχει και αυτοφυές, ως άγριο σπανάκι, κοινώς η νάνα. Ακόμη έχουν αναπτυχθεί και κάποια υβρίδια για μεγαλύτερη παραγωγή.
Ο καρπός είναι ένα πολύ μικρό μονόσπερμο καρύδι που σε κάποιες περιπτώσεις φέρει και αγκαθωτό περίβλημα. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται με σπορά. Το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του σπανακιού και για αυτό το λόγο στην Ελλάδα η σπορά πραγματοποιείται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο. Το έδαφος επιβάλλεται να είναι υγρό και ειδικά όταν το σπανάκι είναι μικρό. Τα αμμοπηλώδη εδάφη είναι τα πιο ιδανικά για το σπανάκι.
Στις ξηρές περιόδους χρειάζεται λίγο πότισμα. Πολλές από τις καλλιέργειες πάντως είναι ξερικές. Η συγκομιδή γίνεται περίπου 1.5 μήνα μετά τη σπορά.
Το σπανάκι τρώγεται μαγειρεμένο ως σουπιές με σπανάκι ή σπανακόρυζο. Ακόμη γίνεται διάφορες πίτες, η γνωστή σπανακόπιτα, ή μπορεί να φαγωθεί και ωμό σε διάφορες σαλάτες. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σαπωνίνες, σίδηρο και βιταμίνες Α ,C, Ε και Κ, άλατα ιωδίου και χλωροφύλλη.
Συνεισφέρει ιδιαίτερα στην ορθή λειτουργία του εντέρου και καταπολεμά αποτελεσματικά την αναιμία. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 25.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 36.000 τόνους.
Η καλλιέργεια του σπανακιού
Η καλλιέργεια του σπανακιού
Οι εχθροί και οι ασθένειες του σπανακιού είναι οι παρακάτω:
Σκληροτίνια (Sclerotinia sclerotiorum): ο καλλιεργητής θα πρέπει να αποφεύγει την υπερβολική υγρασία στο έδαφος.
Κερκόσπορα (Cercospora spinaciae): ο καλλιεργητής θα πρέπει να χρησιμοποιεί υγιή σπόρο και να τον εμβαπτίσει σε νερό θερμοκρασίας 50 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.