.

......Στη χώρα μας,υπάρχουν λέει...αγροτοδικεία!! Αλήθεια,κομματοδικεία,υπουργοδικεία και βουλευτοδικεία,γιατί δεν υπάρχουν??...... Τιμές αγροτικών προιόντων της 25-9-17 απο το δημοπρατήριο GOLDEN FARM ....ΑΓΓΟΥΡΙΑ Α ΕΣΩΤ 0,26 € 0,41 € 0,31 € ΑΓΓΟΥΡΙΑ Β 0,07 € 0,08 € 0,08 € ΚΝΩΣΣΟΥ Α 0,28 € 0,46 € 0,40 € ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΕΡΑΤΟ Α ΠΙΣΤ. 0,30 € 0,35 € 0,32 € ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΕΡΑΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 0,18 € 0,18 € 0,18 € ΤΟΜΑΤΑ Α 0,31 € 0,31 € 0,31 € ....Τρέχουσες τιμές ελαιολάδου:3,50-3,85 ευρώ. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι .... ......

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Κλάδεμα εσπεριδοειδών μετά από παγετό

Καλλιέργεια πορτοκαλιάς και λεμονιάς στον κήπο

Παγετός και κλάδεμα εσπεριδοειδών

Με αφορμή φωτογραφια που μας έστειλε παραγωγός πορτοκαλιών από την Αργολίδα και αφορούσε καταστροφές από παγετό στη δενδροκαλλιέργεια του, αναφέρουμε ορισμένες συμβουλές για το χειρισμό των παγετόπληκτων εσπεριδοειδών κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά την καταστροφή από παγετό.
  • Το κλάδεμα των παγετόπληκτων δένδρων (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά και λοιπά εσπεριδοειδή) δεν γίνεται αμέσως μετά το τέλος του παγέτού.
  • Οι χειρισμοί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναμονή έως ότου να μπορούμε να αξιολογήσουμε τη ζημιά που προκάλεσε ο παγετός στα δένδρα και ύστερα το κλάδεμα.
  • Έτσι η καλύτερη περίοδο για κλάδεμα παγετόπληκτων εσπεριδοειδών είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος ενώ αν είναι όψιμος ή ισχυρός ο παγετός μπορεί να  γίνει και το Σεπτέμβριο. Το κλάδεμα γίνεται στα ξερά  τμήματα του δένδρου, πανώ από τις αναβλαστήσεις.
  • Η αφαίρεση των ζιζανίων βοηθάει στην ανάκαμψη των δένδρων από τον παγετό, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική αζωτούχος λίπανση.
  • Το πότισμα βοηθάει την ώρα του παγετού, όταν γίνεται με ψεκασμό και διαρκή ροή, πάνω ή κάτω από την κόμη του δένδρου.
  • Κλάδεμα εσπεριδοειδών

  • Σωστό κλάδεμα της πορτοκαλιάς, λεμονιάς, μανταρινιάς

    Το κλάδεμα των εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, κίτρο, κουμ-κουάτ, νερατζιά) γίνεται κυρίως την άνοιξη, μετά το τέλος των παγετών, μέχρι και τον Ιούνιο. Γενικώς το κλάδεμά τους είναι ελαφρύ και περιορίζεται σε κόψιμο των λαίμαργων βλαστών, αφαίρεση βλαστών από το κέντρο των φυτών, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο σωστός αερισμός και φωτισμός καθώς και καθάρισμα των ξερών κλαδιών. Καλό είναι μετά το κλάδεμα των εσπεριδοειδών, να αλείφουμε τις τομές τους με ένα κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα.
    κλάδεμα πορτοκαλιάς

    Το κλάδεμα των εσπεριδοειδών μπορούμε να το διακρίνουμε σε τρία στάδια

    • Τα νεαρά δενδρύλλια κλαδεύονται κατά την μεταφύτευση τους, στον κορμό, στο επιθυμητό ύψος, πάνω από τον εμβολιασμό τουλάχιστον 50 cm, όπου θα διασταυρωθεί το δέντρο και θα αναπτύξει τους πλάγιους βλαστούς του .
    • Τα επόμενα χρόνια μέχρι το τέταρτο – πέμπτο που το δέντρο φτάνει σε συνθήκες καλών αποδόσεων, αρχίζει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα βλαστών κυρίως από το κέντρο του, καθώς και αφαίρεση όσων είναι ασθενικών διατηρώντας ανά 15cm τους πιο δυνατούς βλαστούς γύρω από το δέντρο . Αν χρειάζεται, μετά τον πέμπτο χρόνο να περιοριστεί το ύψος των κλαδιών, γίνεται κλάδεμα και στους πλάγιους βλαστούς. Αφαιρούνται επίσης ξερά και προσβεβλημένα κλαδιά.
    • Μετά από καταστροφή λόγω παγετού τα δέντρα ΔΕΝ κλαδεύονται αμέσως αλλά αργά το καλοκαίρι. Η τομή τους και το συνολικό κλάδεμα, εξαρτάται από το μέγεθος της καταστροφής. Αν η καταστροφή είναι μεγάλη, τότε κόβουμε τον κορμό 40 cm πάνω από το σημείο του εμβολιασμού, ώστε το δέντρο να αποκτήσει νέα και πυκνή βλάστηση. Αν η καταστροφή είναι περιορισμένη τότε αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, κόβοντας και ένα μέρος του χλωρού τμήματος (5 cm -10 cm).
    Λεμονιά με καρπούς
    Δεν κινδυνεύουν με τον ίδιο βαθμό στον παγετό, όλα τα εσπεριδοειδή. Διαβαθμίζεται ο κίνδυνος, αναλόγως του είδους και της ποικιλίας των δέντρων. Μια κατάταξη είναι αυτή που σας δίνουμε παρακάτω, αρχίζοντας από τα πιο ευαίσθητα στους 0ο C, από όπου αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα παγετού.
    • Κιτριά (αντοχή έως 0° C)
    • Λεμονιά (αντοχή έως 0° C)
    • Grape fruit και φράπα (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
    • Μανταρινιά η Κοινή (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
    • Πορτοκαλιά Κοινή (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
    • Πορτοκαλιά Βαλέντσια (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
    • Πορτοκαλιά NAVEL – NAVELINA – ΣΑΛΟΥΣΤΙΑΝΑ (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
    • Πορτοκάλια NAVEL NEW HALL (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -6° C)
    • Μανταρινιά Κλημεντίνη (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -7°C )
    • Μανταρινιά Σατσούμα (αντοχή έως -10°C )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου