.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Κατάλληλη προετοιµασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση



Αµέσως µετά την παραλαβή του σπόρου αδειάζονται οι σάκοι και αποµακρύνονται οι σάπιοι και προσβεβληµένοι κόνδυλοι, καθώς και εκείνοι που τυχόν έχουν φύτρα πολύ λεπτά, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του ΚΕΠΠΥΕΛ Καλαµάτας.

Αν υπάρχουν µεγάλα φύτρα κόβονται µε κοφτερό µαχαίρι, δεν «ξεριζώνονται». Στη συνέχεια ο σπόρος τοποθετείται σε τελάρα για προβλάστηση και τεµαχίζεται, 5 ηµέρες τουλάχιστον πριν τη φύτευση, για να γίνει επούλωση (φελλοποίηση) των τοµών και να αποφεύγονται τα σαπίσµατα. Όσο πιο µεγάλος είναι ο σπόρος, τόσο πιο πρώιµα ωριµάζει η φυτεία και τόσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός των κονδύλων που παράγεται ανά φυτό. 

Το µέγεθος του σπόρου δεν πρέπει να είναι µικρότερο από 30 χλστ., ούτε πολύ µεγάλο, γιατί ανεβαίνει υπερβολικά το κόστος καλλιέργειας. Οι µικρότεροι κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι και οι µεγάλοι τεµαχίζονται κατά το µήκος του µεγάλου άξονά τους. Το σάπισµα των κονδύλων µπορεί να προληφθεί ικανοποιητικά αν οι κοµµένοι κόνδυλοι εµβαπτιστούν σε διάλυµα κατάλληλου µυκητοκτόνου, που τυγχάνει έγκρισης για το σκοπό αυτό. Τέλος, φύτευση να γίνεται µόνο σε στεγνό έδαφος.


Πηγή:http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου