.

.......Νέα παράταση στα σχέδια βελτίωσης,μέχρι τις αρχές του Αυγούστου!!!...(Μπορεί να δωθούν οι εγκρίσεις όταν οι μύγες είναι παχειές)........Δεκτές προς επιδότηση και οι δεξαμενές....... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . ............................... .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι... .... ......

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Ψήφισμα COMAGRI για καλή διαβίωση κουνελιώνΖητείται αλλαγή συμβατικών συστοιχιών κλωβών με συστήματα περιφράγματος για ομάδες.


Πιο αναλυτικά, κίνητρα στους εκτροφείς κουνελιών, προκειμένου οι τελευταίοι να αρχίσουν να αντικαθιστούν τις συμβατικές συστοιχίες κλωβών, που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, με πιο υγιεινές εναλλακτικές μορφές, όπως τα συστήματα περιφράγματος για ομάδες, πρέπει να δώσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ζήτησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου με σχετικό ψήφισμα η Επιτροπή Γεωργίας (COMAGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Κάναμε πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειαζόμαστε δεσμευτικούς νομοθετικούς κανόνες στην ΕΕ. Ο αγώνας για μια ειδική νομοθεσία στην εκτροφή κουνελιών της ΕΕ θα συνεχιστεί», δήλωσε ο εισηγητής Ευρωβουλευτής κ. Stefan Eck (GUE / NGL, DE). Το σχέδιο εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 9 αποχές. Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές της COMAGRI εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα κουνέλια στην ΕΕ εκτρέφονται συνήθως σε μη εμπλουτισμένους κλωβούς, σε πληκτικό περιβάλλον που διαθέτει μόνο ποτίστρα και ταΐστρα.

Επισημαίνουν ακόμη ότι ο περιορισμένος χώρος των κλωβοστοιχιών δεν τους επιτρέπει να εκδηλώνουν φυσιολογική συμπεριφορά. Ενθαρρύνουν τη χρήση συστημάτων περιφράγματος για ομάδες, αφού αναφέρουν ότι είναι το πιο ενδεδειγμένο σύστημα για κουνέλια, λόγω της εξαιρετικά κοινωνικής συμπεριφοράς τους.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι λόγω της απουσίας ειδικής για κουνέλια ζωοτεχνικής νομοθεσίας στην ΕΕ, η αναπαραγωγή κουνελιών είναι εξαιρετικά εντατικοποιημένη και η δομή της ομοιάζει με σύστημα υψηλής βιομηχανικής παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την έρευνα για τα καλύτερα συστήματα στέγασης για τη βελτίωση της ευημερίας των διαφορετικών τύπων των κουνελιών, λένε οι ευρωβουλευτές.

«Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών στην κονικλοτροφία, ιδίως στον τομέα της εντατικής εκτροφής που χρησιμοποιεί συστήματα κλωβών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μικροβιακής αντοχής», συνεπώς «η κατάργηση της χρήσης κλωβοστοιχιών σε όλη την ΕΕ θα είχε θετικό αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας υγείας και θα μείωνε τη χρήση αντιβιοτικών στην κονικλοτροφία», αναφέρει το ψήφισμα, καλώντας την Κομισιόν «να υποβάλει σύντομα νομοθετικές προτάσεις για τον καθορισμό στοιχειωδών κανόνων για την προστασία των εκτρεφόμενων κουνελιών».

Για να αντισταθμιστεί το υψηλότερο κόστος που έχουν τα εναλλακτικά συστήματα εκτροφής, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου και προώθησης της κατανάλωσης κρέατος κουνελιών.

Το εγκριθέν ψήφισμα θα πρέπει να προωθηθεί τώρα και να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πιθανότατα στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή:http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου