.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Παγετός: Πώς να αποφύγουμε προβλήματα από τον παγετό

pagetos-kapsimata-19-1-4

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν προκαλούν παγετούς. Οι παγετοί επηρεάζουν τα φυτά και ιδιαίτερα την νέα βλάστηση και το άνθος. Η δημιουργία παγοκρυστάλλων μέσα στο κύτταρο όπου επιφέρουν διάρρηξη των μεμβρανών και καταστροφή τους.
Βασικό ρόλο παίζει ο χρόνος που η θερμοκρασία είναι κάτω από το σημείο ψύξης και η ένταση των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι ζημίες που μπορεί να προκαλέσει είναι είτε μικρές (μειωμένες παραγωγές) έως την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου (ολόκληρα δέντρα).
Ο παγετός σε συνδυασμό με έναν δυνατό άνεμο μπορεί να φέρει περισσότερα επιζήμια αποτελέσματα. Παραδείγματος χάριν απομακρύνοντας γρήγορα την υγρασία από τα κύτταρα των φύλλων, την αμαύρωση τους και την πτώση τους.
Παγετούς έχουμε από τον φθινόπωρο έως την άνοιξη.
Τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν στους παγετούς με διάφορους μηχανισμούς. Κάποια φυτά συσσωρεύουν σάκχαρα και αμινοξέα που δρουν ως αντιψυκτικές ουσίες διότι μειώνουν το σημείο πήξης των χυμών στα κύτταρα.
Τα συμπτώματα του παγετού πολλές φορές είναι εμφανή μετά τον παγετό. Το φύλλωμα πολλών φυτών που εμφανίζουν συμπτώματα παγετού μοιάζουν με  υδαρή σκούρο πράσινο όπου με τον χρόνο μαυρίζει.
Ωστόσο σε μερικά δέντρα μπορεί μία βλάβη να εντοπιστεί μετά από πολλούς μήνες. Η νέα βλάστηση μπορεί να καταστραφεί από τους παγετούς της άνοιξης, προκαλώντας ανοιχτού χρώματος καφέ κηλίδες στα νεύρα των φύλλων και ξηράνσεις σε κλάδους.
Πολλά φύλλα αειθαλών δέντρων μαυρίζουν από τους παγετούς του χειμώνα. Στα οπωροφόρα δέντρα δημιουργούνται προβλήματα σε όψιμους παγετούς στο άνθος και στους καρπούς.
Σε πολλά λαχανικά οι παγετοί την  άνοιξη προκαλούν προβλήματα ακόμα και στους σπόρους μετά της σπορά σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία, τα νεαρά φυτά μπορεί να φέρουν στα φύλλα εγκαύματα, αμαύρωση, ακόμα και συνολικό θάνατο των φυτών.
Οι κίνδυνοι μπορούν να ελαττωθούν κάνοντας μερικές ενέργειες.
  • Επιλογή είδους φυτών που είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Οι θέσεις φυτεύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο, ώστε να είναι σε ηλιόλουστα σημεία και όχι εκτεθειμένα στον άνεμο, επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα επικλινή εδάφη ο ψυχρός αέρας συσσωρεύεται στα χαμηλότερα σημεία και δεν μπορεί να διαφύγει. Άρα πιθανότερο να έχουμε παγετούς στον κάμπο από ότι σε πλαγιές.
  • Καλύπτοντας τα φυτά με καλύμματα ειδικά για παγετούς,
  • Αποφύγετε την εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων καθώς διεγείρετε η ανάπτυξη (νεαρή βλάστηση και πολλούς χυμούς) και τα κάνει πιο ευαίσθητα στον παγετό.
  • Τα φυτά που τα χτυπά ο ήλιος νωρίς το πρωί μπορούν να αποψυχθούν γρηγορότερα και να μειωθούν οι ζημιές.
  • Επίσης μία παλιά τακτική, η διάβρέξει των φύλλων πριν τον παγετό εκμεταλλευόμενοι την λανθάνουσα θερμοκρασία.
  • Πολλά φυτά σκληραγωγούνται στο φυτώριο για να έχουν αντοχές μετά την μεταφύτευση τους στο χωράφι
  • Με τεχνικά μέσα ανεμομίκτες, θερμάστρες και άλλα.
  • Με σκευάσματα που έχουν αμινοξέα και πρωτεΐνες που έχουν αντιψυκτική δράση. Εφαρμογή πριν τον παγετό.
Αντιμετώπιση της ζημίας από παγετό
Σε δέντρα και θάμνους μετά από ένα παγετό κλαδεύουμε την κατεστραμμένη βλάστηση μέχρι το σημείο ενός υγιούς οφθαλμού. Μετά το κλάδεμα εφαρμόζουμε επιφανειακή λίπανση

Πηγή:geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου