.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ευκολότερα οι άδειες γεωτρήσεων με νέα παράταση ως 30 Σεπτέμβρη


Αλεξανδρής Πέτρος| Agronews.gr
Αλλάζει εντελώς το σύστηµα αδειοδότησης των γεωτρήσεων, αφού ουσιαστικά καταργείται η γραφειοκρατική διαδικασία µε τις άδειες και αντικαθίσταται από ένα Εθνικό Μητρώο Σηµείων Υδροληψίας.
Μέχρι 15 Μαΐου αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ και ως 30 Σεπτέμβρη αίτηση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού.Μέχρι 15 Μαΐου αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ και ως 30 Σεπτέμβρη αίτηση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού.
Ως εκ τούτου όλοι οι χρήστες σηµείων υδροληψίας υποχρεούνται µέχρι τις 15 Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο ΕΜΣΥ, µέσω του δήµου τους, ενώ µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου 2014 καλούνται να έχουν προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού. Σηµειώνεται ότι η αίτηση για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι πλήρως απλουστευµένη (υπεύθυνη δήλωση), χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών.
Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, εγγράφονται αυτεπαγγέλτως από τις ∆ιευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων, στο  Μητρώο Σηµείων Υδροληψίας:
α) νέα σηµεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού µετά την έναρξη ισχύος της απόφασης,
β) σηµεία υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρµόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύµφωνα µε τις εκάστοτε κείµενες σχετικές διατάξεις,
γ) υφιστάµενα σηµεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν µετά την 20-12-2005, ανεξαρτήτως αν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εµπίπτουν στην περίπτωση (β).
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της δέσμευσης για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου καταγραφής και χορήγησης αδείας χρήσης υφιστάμενων και νέων έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων. Όπως είχε προαναγγείλει εγκαίρως στις 15/5/2013, σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, προώθησε την αλλαγή της ανωτέρω διαδικασίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε τα εξής: «Με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, δράσεις που υλοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η χώρα αλλάζει πραγματικά σελίδα. Προωθούμε για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό. Στόχος μας είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδάτινου πόρου μας. Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες για την αδειοδότηση των γεωτρήσεών τους αλλάζει και θέτουμε σύντομα σε διαβούλευση τη σχετική ΚΥΑ. Ξεκινάμε με την υποχρέωση της καταγραφής των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας, ώστε να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο Εθνικό Μητρώο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών».
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε ήδη και προωθεί προς δημοσίευση σε ΦΕΚ Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη «Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) από Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα».

Τι προβλέπεται
Η ΚΥΑ προβλέπει  την υποχρέωση καταγραφής όλων των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων που περιλαμβάνει γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, ηλεκτρονικό φάκελο αδειών και αιτήσεων και ψηφιακό χάρτη με τις συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εγγράφονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ακολουθήσει καμία νέα διαδικασία, στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας:
α) νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης,
β) σημεία υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες σχετικές διατάξεις,
γ) υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν μετά την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β)
Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε μετέπειτα μεταβολή ή διόρθωση των στοιχείων κάθε εγγραφής.
Επίσης, με τη νέα διαδικασία, για:
δ) υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β),
ε) όλα εν γένει τα  υφιστάμενα σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά που δεν υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.
όλοι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται, μέχρι τις 15 Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο ΕΜΣΥ, μέσω του δήμου τους, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 υποχρεούνται να έχουν προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού. Σημειώνεται ότι η αίτηση για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι πλήρως απλουστευμένη (υπεύθυνη δήλωση), χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών.

Τι είναι το ΕΜΣΥ
Όσον αφορά το «Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ)», σημειώνονται τα εξής:
-Το ΕΜΣΥ είναι ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α., με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών
-Το σύστημα βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών του ΕΜΣΥ οργανώνεται σύμφωνα με τους όρους και τις απαιτήσεις του ν.3882/2010 και αποτελείται τουλάχιστον από:
α) το Γενικό Ευρετήριο σημείων υδροληψίας, στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας,
β) τον Ηλεκτρονικό Φάκελο, στον οποίο καταχωρίζονται και αρχειοθετούνται οι άδειες χρήσης νερού, οι αιτήσεις χορήγησης αδειών χρήσης καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής στο ΕΜΣΥ
γ) τον Ψηφιακό Χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής.
-Το ΕΜΣΥ τροφοδοτείται από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που συνδέονται υποχρεωτικά με το σύστημα βάσης γεωχωρικών δεδομένων.
-Το ΕΜΣΥ εντάσσεται στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 23 του ν.3882/2010.
-Για την επίτευξη των σκοπών του ΕΜΣΥ, μπορεί με κανονιστικές πράξεις του υπουργού ΠΕΚΑ και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, να διασφαλίζεται η διασύνδεσή του με άλλα ειδικά μητρώα και δημόσια αρχεία.

Όσον αφορά τις άδειες χρήσης νερού και τις άδειες εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων τόσο για υφιστάμενα όσο και για νέα έργα, το ΥΠΕΚΑ θα θέσει εντός μηνός σε δημόσια διαβούλευση τη σχετική ΚΥΑ με τίτλο «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης, ανανέωσης ή τροποποίησης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου