.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Άγγιξαν τα 3 ευρώ το κιλό οι τιμές στο ελαιόλαδο


Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται σε Ελλάδα και Ιταλία

Κατσένιος Νίκος| Agronews.gr
Έπιασαν τα 3 ευρώ το κιλό πλέον οι τιµές παραγωγού για το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ακολουθώντας τη γενικότερη ανοδική τάση που επικρατεί στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου την τελευταία εβδοµάδα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Την προηγούµενη εβδοµάδα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Μεσσηνίας αποφάσισε πως θα αγοράζει από τους καλλιεργητές το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στα 3 ευρώ το κιλό µε τρίµηνη επιταγή, και το ΠΟΠ ελαιόλαδο στα 2,90 ευρώ το κιλό. Βλέποντας το θετικό κλίμα στην αγορά, όπως και την έλλειψη του προϊόντος λόγω της μειωμένης παραγωγής, η Ένωση ανακοίνωσε 3 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εσοδείας 2013/2014 και 3,10 ευρώ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, με τρίμηνη επιταγή.
Για την αγορά βιολογικού και βιολογικού/ΠΟΠ ελαιόλαδου φετινής εσοδείας, η Ένωση επισημαίνει ότι απαιτείται συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα Εμπορίας του συνεταιρισμού.
Την ίδια ώρα, σε δηµοπρασίες που πραγµατοποίησαν δύο συνεταιρισµοί της Λακωνίας, πουλήθηκαν 20 και 60 τόνοι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα των 2,90 και 2,96 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Από την πλευρά της η Ένωση Πεζών διατηρεί τις τιµές παραγωγού στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε πως είναι πιθανό να προχωρήσει σε εισαγωγές ελαιολάδου προκειµένου να καλύψει τους πελάτες της, προκαλώντας την αντίδραση των παραγωγών της Κρήτης.

Σηµαντική άνοδο κατέγραψαν όµως οι τιµές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και στις υπόλοιπες µεσογειακές χώρες. Οι υψηλότερες µέσες τιµές καταγράφονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, ακολουθεί η Τυνησία, ενώ τις χαµηλότερες τιµές παρουσιάζει το προϊόν στην Ισπανία. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού ινστιτούτου Ismea οι τιµές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαµορφώνονται στη χώρα µας στα 2,81 ευρώ το κιλό, σηµειώνοντας άνοδο της τάξης του 4,7% σε διάστηµα µιας εβδοµάδας, ενώ είναι υψηλότερες κατά 2,3% από τις αντίστοιχες πριν από ένα χρόνο.

Οι τιµές του παρθένου ελαιολάδου διαµορφώνονται στα 2,08 ευρώ το κιλό, σηµειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,4% σε σύγκριση µε την προηγούµενη εβδοµάδα, ενώ το λαµπάντε πωλείται κατά µέσο όρο στα 1,88 ευρώ το κιλό.

Στη γειτονική Ιταλία, η µέση τιµή για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο διαµορφώνεται στα 2,95 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας άνοδο κατά 8 λεπτά το κιλό την τελευταία εβδοµάδα. Οι τιµές παραγωγού για το παρθένο ελαιόλαδο διαµορφώνονται στα 2,40 ευρώ το κιλό και για το λαµπάντε στα 1,75 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία, η µέση τιµή πώλησης στη φυσική αγορά διαµορφώνεται στα 2,25 ευρώ το κιλό, µειωµένη κατά 22% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη τιµή πριν από ένα χρόνο. Όσον αφορά το λαµπάντε ελαιόλαδο, η µέση τιµή του ενισχύθηκε ελαφρά την τελευταία εβδοµάδα και πλέον πωλείται στα 1,83 ευρώ το κιλό. Ελαφρά χαµηλότερα διαµορφώνονται τα επίπεδα τιµών για το προϊόν στην Τυνησία, φτάνοντας στα 2,53 ευρώ το κιλό.

Του Νίκου Κατσένιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου