.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

«Υπαίθριες αγορές» μόνο για αγρότες προανήγγειλε ο Τσαυτάρης - Ηλεία:_Ξεσηκώνονται οι αγρότες για την τήρηση βιβλίου εσόδων - εξόδων - «Θα μας βρουν μπροστά τους…»



Τη θεσμοθέτηση των «υπαίθριων αγορών» (Farmer Market) προανήγγειλε πρίν απο τέσσερεις ημέρες  από τη Χαλκιδική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ για την ακαρπία, αναγνώρισε ότι «το θέμα των επιπτώσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι άγνωστο ακόμα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί πιο βαθιά και να μην επαναπαυτούμε».
undefined
Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας για τις υπαίθριες αγορές που στήνονται, τόνισε ότι η λειτουργία τους ευνοεί τους παραγωγούς που μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας και φυσικά και τους καταναλωτές, που τα αγοράζουν πιο φθηνά, αφού δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Κληθείς να απαντήσει εάν το φαινόμενο της ακαρπίας θα μονιμοποιηθεί, ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά σημείωσε ότι «κανένας δεν περίμενε ότι ο περσινός ζεστός χειμώνας θα δημιουργούσε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη φετινή παραγωγή ελιάς», ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει συνομιλήσει ακόμα και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δουν τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι μειωμένη σε ποσοστό 80% στο Νομό Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Μάιο, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση δάκου. ...

Σημειώνεται, δε, ότι ο υπουργός, μετά τη διαμόρφωση της εικόνας της εξέλιξης της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου 2013 στις διάφορες περιοχές της χώρας και τα στοιχεία της επιστημονικής επιτροπής για τη μελέτη της ακαρπίας που σημειώθηκε, είχε δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προετοιμασθεί ώστε να συμπεριλάβει και το θέμα της ακαρπίας της ελιάς στο ετήσιο πρόγραμμα που θα υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση για τις ζημιές πέρυσι. Η διαδικασία όπως επεσήμανε σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε εκ νέου ότι είναι κρίσιμη η τρέχουσα μεταβατική περίοδος ενόψει της έναρξης εφαρμογής της ΚΑΠ (2014-2020) και επανέλαβε ότι η ελληνική γεωργία θα υποστηριχθεί με 20 δισ. ευρώ, το 2% εκ των οποίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο για την εισαγωγή νέων αγροτών στον κλάδο. Επεσήμανε δε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η ελληνική γεωργία θα κάνει παραγωγική στροφή, ενώ τόνισε ότι θα είναι και υψηλά τα ποσοστά ενισχύσεων.

Για τα βιβλία εσόδων εξόδων που πρέπει να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου οι αγρότες με τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή και λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μια καινοτόμος ενέργεια και αποτελεί τομή για την ελληνική γεωργία, ενώ ανέφερε ότι έχει δοθεί και εγκύκλιος που θα βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τόνισε δε ότι με τη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες θα μπορούν πλέον έμπρακτα να αποδεικνύουν ότι ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες, ενώ μπαίνει και φρένο στις παράνομες μετακινήσεις φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα στους αγρότες για την εφαρμογή του μέτρου.

Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.

Ηλεία: Ξεσηκώνονται οι αγρότες για την τήρηση βιβλίου εσόδων - εξόδων - «Θα μας βρουν μπροστά τους…»
Τη  «μάχη» στους δρόμους ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι αντιδρούν στο νέο καθεστώς φορολόγησης του κλάδου, που προβλέπει την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων. 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Αντωνάτος, αναμένεται να συγκαλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να ληφθεί απόφαση για να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους, καθώς όπως λέει οι αγρότες πρέπει να αντιδράσουν και αυτό πρέπει να γίνει δυναμικά.

Σε αναβρασμό 
Χθες, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού μεταποιημένων οπωροκηπευτικών Νομού Ηλείας- Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, με δηλώσεις του ζήτησε την άμεση έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομικών και ήταν ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με τους εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων από ολόκληρη τη χώρα.
Οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό και χαρακτηρίζουν απαράδεκτο αυτό το οποίο γίνεται και η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε «άνοιγμα» βιβλίων εσόδων- εξόδων, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από φέτος, καθώς έχουν ήδη κοπεί τιμολόγια για πώληση αγροτικών ειδών, ενώ επισημαίνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι από 1/1 έπρεπε να έκοβαν ΦΠΑ.
Υποστηρίζουν δε, ότι κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο φορολόγησης, για το ποιες δαπάνες θα περνάνε στα έξοδα, τι θα γίνει με τους εργάτες γης και πάει λέγοντας…
Γι’ αυτό άλλωστε, εκφράζουν φόβους ότι τα λάθη που θα γίνουν θα φέρουν τα πρόστιμα και το αποτέλεσμα θα είναι να αφανιστεί το αγροτικό επάγγελμα, που ήδη έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Αντωνάτος, υπογραμμίζει ότι το νέο μέτρο θα αφανίσει τους μικρούς αγρότες. «Δεν μπορεί να έχεις βιβλία εσόδων- εξόδων με 10.000 ευρώ ακαθάριστο εισόδημα. Αυτό θα έπρεπε να ισχύει για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αγρότες κάνουν λόγο για προχειρότητες και εξοντωτικό μέτρο και ζητούν να επανεξεταστεί το θέμα από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου