.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τέλος στη φορολόγηση των αγροτών με βάση το τεκμαρτό εισόδημα



Λασηθιωτάκη Πέλλα
|  
agronews.gr
Είδηση «βόμβα» που ενδιαφέρει όλους όσοι έχουν αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα «έσκασε» το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου στο γραφείο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αγροσυνδικαλιστές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με συντελεστή 13%.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με συντελεστή 13%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργο Τζωρτζάκη, ο γενικός γραμματέας Εσόδων ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει πια η φορολόγηση βάσει του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος και για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δεν θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Όλοι θα φορολογούνται με ποσοστό 13% επί των καθαρών εσόδων τους.
«Ο κ. Θεοχάρης μας είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα θα πρέπει να βάζουν σε μία κούτα τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους και σε μία άλλη κούτα τα τιμολόγια των δαπανών τους και κάθε έξι μήνες να κάνουν συγκεντρωτική λίστα και να την καταθέτουν στην εφορία. Το καθαρό εισόδημα θα φορολογείται με 13%. Τέρμα η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που ίσχυε μέχρι τώρα» λέει στο Agronews ο κ. Τζωρτζάκης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με συντελεστή 13%.
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος αγρότης με σύνταξη των 350 ευρώ μηνιαίως, που πούλησε 300 κιλά λάδι και εισέπραξε 750 ευρώ, έδωσε όμως για λιπάσματα 150 ευρώ, θα φορολογείται με συντελεστή 13% για τα 600 ευρώ που φέρεται να έχει κέρδος. Έτσι θα κληθεί να δώσει στην εφορία 78 ευρώ. Μέχρι τώρα αυτά τα ποσά δεν φορολογούνταν. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος θα φορολογηθεί και το χωραφάκι που έχει ο παππούς του παραδείγματος. Το ίδιος ισχύει για όλους τους παραγωγούς προϊόντων, ετεροεπαγγελματίες όπως δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, μικροεπιχειρηματίες κλπ που δεν συμπληρώνουν τα κριτήρια για  υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων.
«Πάνε να μας διαλύσουν! Επιδιώκουν να κάνουν ασύμφορη για τους μικρούς αγρότες την παραγωγή προϊόντων. Στόχος τους είναι να περάσει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και ο πρωτογενής τομέας για να κάνουν κάθετες μονάδες» υπογραμμίζει ο κ. Τζωρτζάκης.

Καταγγέλλει αγροτοσυνδικαλιστές
Ο κ. Τζωρτζάκης κάθε άλλο παρά ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις του κ. Θεοχάρη σε μια σειρά θέματα που έθεσε ο ίδιος και ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Βέροια κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στους δύο όρους που έθεσε για την υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων δηλαδή επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ ή και εισοδήματα από πωλήσεις προϊόντων άνω των 10.000 ευρώ ετησίως. Δεν αποδέχθηκε τα αιτήματα που του έθεσαν οι αγρότες της Κρήτης για την απαλοιφή των 5.000 ευρώ των επιδοτήσεων, την αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ και αφορολόγητο 10.000 ευρώ σε όσους υπαχθούν. Αυτό που είπε είναι ότι θα εξεταστεί το θέμα του τέλους επιτηδευματία των 650 ευρώ ετησίως, χωρίς όμως να δώσει μία σαφή απάντηση.
Επίσης ο κ. Τζωρτζάκης επέκρινε  δημόσια και με δριμύτητα τους αγροτοσυνδικαλιστές Γιάννη Παναγή από τις Σέρρες, Δημήτρη Δημογιάννη από τη Λαμία και Κώστα Γεωργίου από την Ελάτια, υποστηρίζοντας ότι «δεν έθεσαν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά περιορίστηκαν σε κολακευτικά σχόλια προς το Χάρη Θεοχάρη. Αυτό που ρώτησαν είναι αν θεωρούνται αγροτικό εισόδημα τα έσοδα από τα φωτοβολταϊκά και αν θα φορολογούνται με συντελεστή 13%. Και αν θα φορολογούνται με δελτία παροχής υπηρεσιών 23% οι υπηρεσίες εκτέλεσης εργασιών με τρακτέρ. Δηλαδή ενδιαφέρθηκαν μόνο για θέματα που τους αφορούν προσωπικά» επεσήμανε ο κ. Τζωρτζάκης.

«Ζουν σε άλλο κόσμο…»
Αναφερόμενος στα… ευτράπελα των νέων ρυθμίσεων ο κ. Τζωρτζάκης είπε ότι σύμφωνα με τα μέχρι χθες δεδομένα ένας ιδιοκτήτης πολλών θερμοκηπίων που βρίσκονται σε διαφορετικά χωράφια θα υποχρεωνόταν να δηλώνει το ένα ως έδρα επιχείρησης και τα υπόλοιπα ως υποκαταστήματα. «Έστω ότι ένας αγρότης έχει τρία θερμοκήπια στην ίδια περιοχή, αλλά σε διαφορετικά χωράφια. Το ένα θα ήταν έδρα επιχείρησης και τα άλλα δύο υποκαταστήματα! Οι άνθρωποι ζουν σε άλλο κόσμο…. , σχολιάζει ο κ. Τζωρτζάκης και προσθέτει: Ευτυχώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κορασίδης αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα μας απάντησε ότι αυτό δεν θα ισχύσει» επεσήμανε ο κ. Τζωρτζάκης.
Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμα στους αγροτοσυνδικαλιστές ότι θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων όλοι όσοι εισπράττουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ ετησίως ή και έχουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ έστω κι αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι. Θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, ώστε να μη χάνουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα ή τη σύνταξη τους.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοχάρης δεν αποδέχθηκε το αίτημα να καταστεί μεταβατικό έτος το 2014. Είπε όμως ότι θα υπάρξει ελαστικότητα σε κάποια θέματα όπως όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν τη γη τους μπορούν να το κάνουν πριν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε έναρξη επαγγέλματος. Επίσης θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ σε όσους θα καθυστερήσουν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου