.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟ ‘ΝΑΔΙΡ’'Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ



Στα χαμηλότερα επίπεδα της καλλιεργητικής περιόδου έχει κατρακυλήσει τις τελευταίες μέρες η τιμή της ντομάτας, φέρνοντας σε απόγνωση τους χιλιάδες παραγωγούς της Νότιας Κρήτης.

Η Ιεράπετρα , το Τυμπάκι, η Κουντούρα και η Ελαφόνησος , στηρίζονται κυρίως στην παραγωγή της θερμοκηπιακής ντομάτας, την οποία θεωρούν βαρόμετρο για την τοπική αγροτική οικονομία.

Από την αρχή της  τρέχουσας παραγωγικής περιόδου η τιμή της ντομάτας ανεβοκατέβαινε γύρω απο τα επίπεδα , που υπό προϋποθέσεις, εξασφαλίζουν τουλάχιστον το κόστος της καλλιέργειας, δηλαδή γύρω απο τα 0,50 λεπτά.

‘’Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απορρόφηση του μεγάλου όγκου της παραγωγής που κλασσικά αγόραζαν οι  έμποροι της Βουλγαρίας απο την λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Ήταν οι έμποροι που λόγω της καλής ποιότητας της κρητικής ντομάτας και της διατηρησιμότητας της, την προτιμούσαν αντί της Τουρκικής.

 Τώρα με την εφαρμογή των νέων μέτρων, χρεώνονται στα τιμολόγια  αγοράς 13% ΦΠΑ, ανεβαίνει το κόστος τους και  στρέφονται στη φθηνότερη ντομάτα απο την Τουρκία. Στο πρόβλημα αυτό προστίθενται και η αρνητική συγκυρία της υποτίμησης της Τουρκικής λίρας, γύρω στο -10%, αλλά και η υποκατανάλωση που υπάρχει λόγω φτώχιας στην Ελλάδα και στις Βαλκανικές χώρες’’, μας λέει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας   κ Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Οι ντοματοπαραγωγοί του Τυμπακίου σε αντίθεση με τους όψιμους παραγωγούς ντομάτας της Ιεράπετρας, βρίσκονται προς το τέλος της πρώϊμης καλλιέργειας τους, έχοντας βγάλει τουλάχιστον τα έξοδα τους, αφού εκμεταλλεύτηκαν τις καλές τιμές των εορτών των Χριστουγέννων.

‘’Στο Τυμπάκι βρισκόμαστε προς το τέλος της πρώτης καλλιέργειας ντομάτας. Βλέπουμε ότι οι τιμές έχουν πέσει όσο δεν πάει, γιατί υπάρχουν πολλά προϊόντα ακόμη, οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν όπως παλιά και τα νέα φορολογικά μέτρα, αναγκάζουν τους εμπόρους  της Βουλγαρίας να στρέφονται  σε άλλες αγορές, με αποτέλεσμα τα κρητικά κηπευτικά να μένουν στα αζήτητα’’, μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ Γιώργος Ντισπυράκης.

Οι έμποροι κηπευτικών της Ιεράπετρας απευθύνθηκαν στη  ΔΟΥ Αγίου Νικολάου, για να βρούν κάποια λύση, αφού οι εξαγωγές στη Βουλγαρία τουλάχιστον θεωρούνται ως  ενδοκοινοτικές  συναλλαγές.

‘’Η λύση που βρήκαμε εδώ στην Ιεράπετρα, είναι ότι, μπορούμε να παίρνουμε απαλλακτικά απο τη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου, αφού κάνουμε εξαγωγές σε χώρα της Ε.Ε. όπως είναι η Βουλγαρία. Το μεγάλο θέμα στην τιμή της ντομάτας όμως, έχει ανακύψει απο την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας, την υποκατανάλωση, και την σφοδρή κακοκαιρία που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που δεν επιτρέπει στον κόσμο , λόγω κρύου, να επιλέξει στο τραπέζι του τη ντοματοσαλάτα’’, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Κηπευτικών Ιεράπετρας κ Μανόλης Καραλάκης.



Μια διαφορετική εξήγηση που δικαιολογεί κατά κάποιον τρόπο την υποχώρηση της τιμής της ντομάτας, μας έδωσε ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas κ Γιώργος Πολυχρονάκης.

‘’Οι Βουλγαρικές Αρχές αποφάσισαν να αυξήσουν τους φορολογικούς και τους ποιοτικούς ελέγχους, σε όλα τα διακινούμενα στην επικράτεια τους οπωροκηπευτικά. Οι περισσότεροι έμποροι της Βουλγαρίας που ψώνιζαν από την Ελλάδα, δεν απέδιδαν τους αναλογούντες φόρους ούτε στη χώρα τους ούτε στη χώρα μας. Τώρα πιά, οι κοινοτικές οδηγίες επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους, για να κλείσουν οι τρύπες της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι οι Βούλγαροι δούλευαν με αθέμιτο τρόπο εις βάρος των Ελλήνων εμπόρων, που δεν διανοούνται να διακινήσουν εμπορεύματα χωρίς να έχουν αποδοθεί στο κράτος οι νόμιμοι φόροι’’, υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ Πολυχρονάκης.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά, ο μεγάλος όγκος της παραγωγής της Κρήτης, θα ‘’φύγει’’ τσάμπα, και οι παράπλευρες απώλειες από αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, θα καταγραφούν μόνο στις αγροτικές οικογένειες…
Πηγή>http://www.radiovereniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου