.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Περονόσπορος στις πατάτες

Δούσκα Ελένη| Agronews.gr
Κηλίδες περονοσπόρου έχουν εµφανιστεί σε όλες τις πατατοφυτείες στην Πελοπόννησο, τη ∆υτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας, σε ολόκληρη την πεδινή ζώνη της Αχαΐας και της Ηλείας καθώς και στις γύρω περιοχές η πατατοκαλλιέργεια βρίσκεται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από την ασθένεια.
Προληπτικούς ψεκασμούς προτείνουν οι γεωπόνοι
Σύµφωνα µε τα δεδοµένα των µετεωρολογικών σταθµών της περιοχής, οι τελευταίες βροχοπτώσεις διατηρούν τη µεγάλη ατµοσφαιρική υγρασία που σε συνδυασµό µε τις ήπιες θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της διύγρανσης, προκαλούν ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω πρωτογενείς και δευτερογενείς προσβολές περονοσπόρου.

Οι ειδικοί συστήνουν στους παραγωγούς να εντείνουν την προστασία των καλλιεργειών τους για τον περονόσπορο. Κατά προτεραιότητα πρέπει να επιδιώκεται η πλήρης κάλυψη των φυτειών και η προληπτική εφαρµογή  των  φυτοπροστατευτικών ανεξαρτήτου τρόπου δράσης. ∆ηλαδή, ακόµα και τα φυτοπροστατευτικά µε θεραπευτική δράση θα πρέπει να εφαρµόζονται όσο το δυνατόν προληπτικά για να εµποδίσουν την εγκατάσταση του παθογόνου. Σε περιπτώσεις εγκατάστασης της ασθένειας να εφαρµόζονται µόνο θεραπευτικά µυκητοκτόνα.

Την ίδια ώρα, να σηµειωθεί ότι οι πατατοκαλλιέργειες βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευπαθές στάδιο όσον αφορά πιθανές προσβολές από κάµπιες, φθοριµαία και αφίδες. Πιο συγκεκριµένα, µεγάλος κίνδυνος εντοπίζεται από τις κάµπιες, οι οποίες και παρουσιάζουν υψηλούς πληθυσµούς. Αντίστοιχα, µπορεί οι πληθυσµοί της φθοριµαίας και των αφίδων είναι µέτριοι, αλλά συντηρούν τον κίνδυνο προσβολής των νεαρών φυτών.
Στις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται συνδυασµένη καταπολέµηση µε τον περονόσπορο και µε την εποπτεία γεωπόνου.

Οι καλλιεργητές καλούνται σε συνεργασία µε τον τοπικό γεωπόνο να επιλέξουν το εγκεκριµένο συµβατό µυκητοκτόνο ή εντοµοκτόνο σκεύασµα, κάνοντας χρήση της σωστής δοσολογίας και του κατάλληλου µεσοδιαστήµατος εφαρµογής, το οποίο πρέπει να είναι µικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου