.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Τις απευθείας πωλήσεις αγροτικών προϊόντων προμοτάρει η Κομισιόν

Κουρμαδάς Λεωνίδας| agronews.gr

Τις δυνατότητες ενός συστήματος σήμανσης για τα προϊόντα τοπικής γεωργίας και τις απευθείας πωλήσεις που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές σε ειδικές «τοπικές αγορές», με βάσει όσα αναφέρει ο Κανονισμός (EE) αριθ. 1151/2012 για την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.) εξετάζει η Κομισιόν.
Ως 4 Ιανουαρίου 2014 η Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει έκθεση για τη σκοπιμότητα ενός συστήματος επισήμανσης τοπικών προϊόντων.Ως 4 Ιανουαρίου 2014 η Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει έκθεση για τη σκοπιμότητα ενός συστήματος επισήμανσης τοπικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συγκεκριμένος Κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αναφέρει στο άρθρο 55 ότι «το αργότερο έως τις 4 Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει η Επιτροπή να υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός νέου συστήματος επισήμανσης προϊόντων τοπικής γεωργίας και άμεσης πώλησης, που θα βοηθήσει τους παραγωγούς να εμπορεύονται τα προϊόντα τους σε τοπικό επίπεδο».
Η Κομισιόν δηλαδή ετοιμάζει κανονισμό που θα πιστοποιεί και θα ελέγχει τα «τοπικά προϊόντα», τα οποία θα πωλούνται απευθείας από τους παραγωγούς στις «τοπικές αγορές», κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στη νομοθεσία του ΥπΑΑΤ για την ίδρυση των farmers market στη χώρα μας.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η έκθεση εξετάζει τις κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τοπικής γεωργίας και των απευθείας πωλήσεων και συζητά τις δυνατότητες θέσπισης ενός εργαλείου επισήμανσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.     
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος δήλωσε τα εξής: «Η αύξηση του ρόλου των τοπικών συστημάτων πώλησης τροφίμων, μέσα από τις άμεσες πωλήσεις που θα κάνουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές, είναι μια απάντηση στις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ. Είναι επίσης σημαντική για την ποικιλομορφία της γεωργίας και τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να προσθέσει αξία στα προϊόντα των παραγωγών, να αυξήσει τις πωλήσεις τους και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ για τα τρόφιμα που θέλουν να αγοράσουν και τις μεθόδους παραγωγής τους. Για αυτό θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να αναπτύξουν τέτοια τοπικά συστήματα πώλησης τροφίμων και να συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους ώστε να αυξήσουμε την προβολή αυτών των προϊόντων τους».
Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η τοπική γεωργία και οι απευθείας πωλήσεις αποτελούν πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής γεωργίας. Από την παρούσα έκθεση προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Υπάρχει ζήτηση για γνήσια προϊόντα γεωργικής εκμετάλλευσης που πωλούνται στις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, καθώς και ανάγκη αναγνώρισής τους.
- Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ανάπτυξη των απευθείας πωλήσεων που οφείλονται πιθανώς στις εθνικές και περιφερειακές διαφορές των δομών των εκμεταλλεύσεων, στους διαύλους διανομής και στις πολιτιστικές διαφορές.
- Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, η ανάπτυξη των βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέσα άλλα από ένα σύστημα επισήμανσης. Σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν ορισμένα μέσα που είναι διαθέσιμα, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρούν ότι ορισμένοι κανόνες της ΕΕ παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της τοπικής γεωργίας.
- Μια ενδεχόμενη νέα ετικέτα θα πρέπει να είναι απλή και μη επαχθής για τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι ελέγξιμη και να διασφαλίζει επαρκή αξιοπιστία για τους καταναλωτές. Θα πρέπει επίσης να αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου σύγχυσης του καταναλωτή, παρότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, εφόσον εφαρμόζεται ορθά, επιτρέπει την ανάληψη δράσης έναντι παραπλανητικών πρακτικών.
– Μια νέα επισήμανση θα μπορούσε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που προέρχονται από την τοπική γεωργία αν εφαρμοστεί πέραν των απευθείας πωλήσεων και εάν τα κράτη μέλη μεριμνήσουν ώστε να την ενσωματώσουν σε ή να τη συνδέσουν με άλλα μέτρα.
Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες, να εξετάσουν κατά πόσον τα υφιστάμενα εργαλεία και μέτρα πολιτικής της ΕΕ είναι κατάλληλα και να παρέχουν επαρκή ευελιξία για αυτό το είδος των προϊόντων και πωλήσεων. «Η ζήτηση για ποιοτικά, φρέσκα και τοπικά τρόφιμα, αυξάνεται σε όλη την ΕΕ, συχνά σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές προσδοκίες , με βάση την υπόθεση ότι οι τοπικές, εποχικές και οικολογικές αγορές τροφίμων, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τονίζει η Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου