.

.......Νέα παράταση στα σχέδια βελτίωσης,μέχρι τις αρχές του Αυγούστου!!!...(Μπορεί να δωθούν οι εγκρίσεις όταν οι μύγες είναι παχειές)........Δεκτές προς επιδότηση και οι δεξαμενές....... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . ............................... .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι... .... ......

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Υψηλότερος βγαίνει ο φόρος για κατοχή αγροτικής γηςΤσατσάκης Γιάννης
|  
agronews.gr
Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους αγρότες κατόχους καλλιεργήσιµης γης κρύβει το σχέδιο για το φόρο ακινήτων στο οποίο έχει καταλήξει το οικονοµικό επιτελείο και θα κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή. .
Αντίθετα από τα όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονοµικών, η διάκριση µεταξύ «καλλιεργούµενων-ακαλλιέργητων» αγροτεµαχίων καθώς και η επιβολή ενιαίου συντελεστή 2 για όλες τις καλλιέργειες ανεβάζουν τον τελικό λογαριασµό που θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι επαγγελµατίες του χώρου.  Πιο αναλυτικά:

- Για τα καλλιεργούµενα χωράφια, ο φόρος θα ξεκινάει  ουσιαστικά από τα 2 ευρώ το στρέµµα αντί για 1,5 ευρώ το στρέµµα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. To 1 ευρώ ανά στρέμμα ισχύει για τα μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια.
 
- Σε περίπτωση που το αγροτεµάχιο αρδεύεται –όπως συµβαίνει π.χ. για το βαµβάκι, τον καπνό, το καλαµπόκι, τη βιοµηχανική ντοµάτα, πολλά οπωροκηπευτικά, τελευταία ακόµα και για το σιτάρι (λόγω των κλιµατικών αλλαγών)- υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 10%, καθώς εφαρμόζεται συντελεστής 1,1. Ουσιαστικά δηλαδή ως βάση υπολογισµού του φόρου για τις αρδεύσιμες καλλιέργειες είναι τα 2,2 ευρώ το στρέµµα.

- Στη συνέχεια ο φόρος διπλασιάζεται αφού καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής χρήσης 2 που είναι κοινός για όλες τις καλλιέργειες. Μεγάλοι «χαµένοι» εδώ-σε σχέση με το αρχικό σχέδιο- είναι οι µονοκαλλιέργειες (χαρακτηριστικό παράδειγµα οι εκτατικές) για τις οποίες το αρχικό σχέδιο προέβλεπε συντελεστή 1 αλλά και τα κηπευτικά για τα οποία είχε προβλεφτεί στην πρώτη «διορθωµένη» εκδοχή συντελεστής 1,8.

- Καταργείται ο συντελεστής αποµείωσης του φόρου για τα αγροτεµάχια άνω των 130 στρεµµάτων. Εποµένως οι µεγαλύτερες αγροτικές εκµεταλλεύσεις –και πάλι αντίθετα µε τον αρχικό σχεδιασµό- θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερο φόρο.

Για να στηρίξουν τον ισχυρισµό τους περί ελάφρυνσης των αγροτών, στην κυβέρνηση προβάλουν την κατάργηση των συντελεστών απόστασης από τη θάλασσα και πρόσοψης σε οδικό δίκτυο. Πέρα, όµως, από την ούτως ή άλλως παράλογη διάσταση των εν λόγω συντελεστών που έχουµε αναλύσει στα προηγούµενα φύλλα, θα πρέπει να επισηµανθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα ήταν 1 την ώρα που µε το νέο σχέδιο υπάρχει… διπλασιασµός του φόρου.


Απαλλάσσνται τα αγροκτηνοτροφικά κτίσματα
Εκεί όπου όντως προκύπτει ελάφρυνση, όπως είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονοµικών,  είναι τα αγροκτηνοτροφικά κτίσµατα. ∆ηλαδή στάβλοι, µαντριά, γεωργικές αποθήκες, χώροι στέγασης και φύλαξης µηχανηµάτων, κτηνοτροφεία, πτηνοτροφεία, θερµοκήπια κλπ τα οποία  εν τέλει δε θα φορολογηθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου