.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά οπωροκηπευτικών


Νομοθετικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης
Οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να έχουν την πρώτη θέση, αλλά παρουσιάζουν πτωτική τάση, όπως και τα παραδοσιακά οπωροπωλεία, που έχουν πλέον μόνο το 10% της λιανικής διάθεσης.
 Σειρά προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς οπωροκηπευτικών υπέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο έρευνας υπό τον τίτλο «Κλαδική έρευνα στο νωπά οπωροκηπευτικά».
Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση των συνθηκών ανταγωνισμού στην παραγωγή, εμπορία, διανομή και λιανική πώληση νωπών οπωροκηπευτικών κατά το χρονικό διάστημα από το 2005 ως το 2011.
Συμπεράσματα
Η Επιτροπή διαπίστωσε συνεχιζόμενη αδυναμία των παραγωγών να διεκδικήσουν ισχυρό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα οπωροκηπευτικών, καθώς και ανάγκη ενίσχυσης των συλλογικών δομών παραγωγών.
Όσον αφορά στην θέση των χονδρεμπόρων στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην έρευνα αναφέρεται ότι παραμένει ισχυρή, χωρίς να προκύπτουν επαρκείς βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας σε επίπεδο χονδρεμπορίου. Αναφορά γίνεται επίσης στον ρόλο των σουπερμάρκετ, ο οποίος φαίνεται να ενισχύεται διαχρονικά στη λιανική διάθεση οπωροκηπευτικών. Οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να έχουν την πρώτη θέση, αλλά παρουσιάζουν πτωτική τάση, όπως και τα παραδοσιακά οπωροπωλεία, που έχουν πλέον μόνο το 10% της λιανικής διάθεσης.
Προτάσεις
Στις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβάνεται η εισαγωγή ενός ενιαίου πλαισίου φορολογικών διατάξεων για τις γεωργικές επιχειρήσεις και τα γεωργικά εισοδήματα, ιδίως αναφορικά με την τήρηση σχετικών βιβλίων και τη εν γένει φορολογική απεικόνιση στοιχείων. Προτείνονται τροποποιήσεις στον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Στοιχείων (ΚΦΑΣ) και στον Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων για την αποτροπή της πλασματικής αύξησης των τιμών παραγωγού.
Ακόμη, προτείνεται η συμπλήρωση ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των δημοπρατηρίων και εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για νέες δομές παραγωγής, καθώς και για τοπικές δομές πώλησης και διακίνησης οπωροκηπευτικών. Επίσης, ζητούνται πρόσθετες παρεμβάσεις για την απλοποίηση των όρων μίσθωσης και γενικά δραστηριοποίησης επιχειρήσεων στις κεντρικές αγορές.
Συνεχίζοντας, η Επιτροπή ζητεί αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις λαϊκές αγορές και επανεξέταση των όρων αδειοδότησης και λειτουργίας, καθώς και δημιουργία ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία «Αγορών Αγροτών» (Farmers’ Markets).
Η τελευταία πρόταση είναι ο εξορθολογισμός και η απλούστευση λοιπών διατάξεων (αδειοδοτικών, λοιπών διοικητικών και ποινικών), οι οποίες υπό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιέχονται σε διάσπαρτες διατάξεις νομοθετικού ή κανονιστικού χαρακτήρα.
Κ. Χατζηδάκης: Προχωρούν άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις
Από πλευράς του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι το υπουργείο λαμβάνει πολύ σοβαρά τα συμπεράσματα της έρευνας, προαναγγέλλοντας νομοθετικές παρεμβάσεις.
«Σε όσους τομείς απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού,  άρση εμποδίων, μείωση του κόστους και εκσυγχρονισμό των δομών διακίνησης των προϊόντων, αυτές θα προχωρήσουν άμεσα. Με στόχο να υπάρξει όφελος τόσο για τους παραγωγούς, με την ισχυροποίηση της θέσης τους στην αγορά όσο και των καταναλωτών με τη συγκράτηση των τιμών».        Πηγή> naftemporiki.gr

Λόγια,λόγια,λόγια.....
Τις ίδιες βαρύγδουπες δηλώσεις ακούμε χρόνια τώρα.Γιατί όμως λένε και γράφουν πράγματα τα οποία δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι?Αφού όλοι γνωρίζουμε οτι το κράτος ενθαρύνει τον μεσάζοντα και προσπαθεί να ενισχύσει το εμπόριο για να εισπράτει περισσότερους φόρους.Αν ήθελαν πραγματικά να μειωθούν οι τιμές των προιόντων,θα έπρεπε να ξεκινήσουν πρώτα από το κόστος καλλιέργειας που επιβαρύνει τον παραγωγό,ελέγχοντας τα αγροτικά εφόδια και επιβάλλοντας αναγραφή των τιμών λιανικής πώλησης στις συσκευασίες όλων των φυτοπροστατευτικών.Να επιβάλλουν την υποχρεωτική τιμολόγηση στο προιόν από τον ίδιο τον παραγωγό πάνω στο δελτίο αποστολής την στιγμή που φεύγει από το χωράφι και αυτή η τιμή να είναι και η ελάχιστη που θα μπορούν να προσφέρουν οι έμποροι στα δημοπρατήρια.Στην συνέχεια να ορίσουν ένα ποσοστό νόμιμου κέρδους στον  εκάστοτε μεταπράτη και να υποχρεώσουν τον διακινητή να συνοδεύει το προιόν με καρτελάκια ιστορικού τιμολόγησης τα οποία θα είναι συνοδευτικά μέχρι το σημείο λιανικής πώλησης.
Αυτή την στιγμή ζούμε το εξής παράδοξο.Ο παραγωγός που κοπιάζει χειμώνα καλοκαίρι στο χωράφι,να εισπράτει στο τέλος σαν καθαρό κέρδος,τα μισά χρήματα απο αυτά που εισπράτει ο μεσάζοντας που απλά διακινεί τα προιόντα απο το ένα σημείο στο άλλο...
Μενέλαος Αχιμαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου