.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Άναψαν τα αίματα μεταξύ ΜΑΤ και αγροτών έξω από τη Βουλή


Λασηθιωτάκη Πέλλα
|  20/12/2013 - agronews.gr
(upd) Σοβαρά τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται αγρότης μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από τη Βουλή μεταξύ των συγκεντρωμένων αγροτών και των ΜΑΤ. "Αναίτιο" χαρακτηρίζει τον τραυματισμό ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης.
Συντονιστική επιτροπή δέκα ατόμων παρέδωσε στις κοινοβουλευτικές ομάδες ψήφισμα διαμαρτυρίας.Συντονιστική επιτροπή δέκα ατόμων παρέδωσε στις κοινοβουλευτικές ομάδες ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν οι αγρότες που κατευθύνονταν στη Βουλή βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι παραγωγοί επέμειναν να μπουν στη Βουλή και κάποιοι πέταξαν πορτοκάλια τόσο στις διμοιρίες όσο και στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Τα ΜΑΤ αντέδρασαν απωθώντας τους αγρότες ενώ προχώρησαν και στη ρίψη χημικών.
Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής σημειώθηκε και ο τραυματισμός του αγρότης οι πληροφορίες για την ταυτότητα του οποίου, πάντως, παραμένουν συγκεχυμένες μέχρι στιγμής.

Δεκαμελής αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο της Βουλής και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση τόσο των βουλευτών της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ότι οι αγρότες έχουν δίκαιο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πίσω στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων. Από την πλευρά του ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα το καταργήσει. Και οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσουν.

Οι αγρότες κατευθύνθηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκοντας να συναντήσουν τον κ. Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα και περιορίστηκαν στο να παραδώσουν και εκεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Κρητικοί σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την αποχώρησή τους από το Κέντρο της Αθήνας στις 5 το απόγευμα.

Νωρίτερα οι παραγωγοί μοίρασαν σε περαστικούς στο Σύνταγμα σακουλάκια με πορτοκάλια. Οργή, πάντως, προκάλεσε η απόφαση της αστυνομίας να μην επιτρέψει στο φορτηγό με τα φρούτα να φτάσει στην Πλατεία Συντάγματος -καθώς, όπως έγινε γνωστό, διαπιστώθηκε... παράβαση- με τους αγρότες τελικά να αποφασίζουν να κατευθυνθούν πεζή στην οδό Σταδίου όπου είχε "αποκλειστεί" το φορτηγό και να μεταφέρουν οι ίδιοι τις κούτες. Ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης με κυρίαρχο το "Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα".
Σημειώνεται ότι στη διαμαρτυρία των 1.000 Κρητικών συμμετέχουν και αγρότες από περιοχές της Πελοποννήσου (δύο πούλμαν από Αργολίδα και δύο πούλμαν από Αχαΐα), ενώ καταφθάνουν και μεμονωμένοι παραγωγοί από τη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα, με τα ΙΧ τους.

Οι παραγωγοί, πάντως, δηλώνουν απογοητευμένοι από την στάση των κυβερνητικών βουλευτών, που όπως λένε «άλλαξαν ρότα» λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Έτσι, θεωρούν ότι δεν έχουν στήριξη και το απόγευμα θα αποχωρήσουν για τα χωριά τους.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Agronews, ιδιαίτερα εξοργισμένοι εμφανίζονται οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι εκτός από το φόρο έχουν να αντμετωπίσουν και το πρόβλημα της ακαρπίας, που έβγαλε εκτός παραγωγής το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους. «Η ζημιά στο ελαιόλαδο φέτος είναι 95%. Ακόμα κι εμείς οι για χρόνια παραγωγοί αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε φέτος ελαιόλαδο για να φάμε. Δε ζητάμε από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση γιατί γνωρίζουμε ότι δεν έχει να μας δώσει. Όμως δεν είναι δυνατόν να μας φορολογούν και από πάνω το εργαλείο με το οποίο δουλεύουμε», λέει στο Agronews o ελαιοπαραγωγός Γιώργος Τερεζάκης.

Στο πρόβλημα της σχινοκαρπίας στάθηκε και ο Ιωάννης Χατζηλάκης από την Έμπαρο Ηρακλείου: «Ουσιαστικά μιλάμε για ακαρπία. Το αίτημά μας δεν είναι να μη φορολογηθούμε εμείς και να φορολογηθούν οι αστοί. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια συγκυρία και με τέτοιες ζημιές και απώλειες να επιβαρυνόμαστε περισσότερο. Επίσης, καταγγέλλουμε ότι η πολιτεία δεν κάνει καμία ενέργεια για να ζητήσει αποζημιώσεις για τη σχινοκαρπία από την Ε.Ε.», δηλώνει στο Agronews.  
Όπως υπογράμμισε στο Agronews o Γιώργος Τζωρτάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, «το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο άδικο αλλά βάζει και ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα και μας κάνει εργάτες στην ίδια μας τη γη». 
Για «ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα που στηρίζει την οικονομία» έκανε λόγο και ο Μιχάλης Μαλιωτάκης, από τον αγροτικό σύλλογο Ιεράπετρας, ο οποίος τόνισε ότι «όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο θα είναι ανεπιθύμητος στην Κρήτη».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρδουλάκη, αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Σελίνου, «δεν πρέπει να μπει φόρος σε ένα εργαλείο παραγωγής». Όπως επισήμανε ο κ. Βαρδουλάκης, «η υπερφορολόγηση δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη, ειδικά όταν δε συνοδεύεται από σχεδιασμό και πρόταση για να βελτιωθούν οι συνθήκες του επαγγέλματος στις υποδομές, στην προώθηση, στον προσδιορισμό της παραγωγής».

Μοιράζουν πορτοκάλια αγρότες της Λακωνίας
Οι αγρότες από τη Λακωνία έχουν προαναγγείλει ότι θα μοιράσουν αργότερα πορτοκάλια στους περαστικούς.
«Θέλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας στον νέο φόρο που μπαίνει στα αγροτεμάχια και έρχεται να δώσει ένα χτύπημα, τελειωτικό στην παραγωγή την οποία κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έχουν εξαγγείλει ότι θα παραμείνουν στο σημείο έως την ώρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου
Στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών και εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της χώρας, συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας στον άδικο νόμο της Κυβέρνησης, που επιβάλλει νέο φορολογικό χαράτσι στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ότι τα προβλήματα καθημερινά οξύνονται στον αγροτικό χώρο και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.
• Με τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2013 στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς με τα Μνημόνια ο αγροτικός κόσμος έχει ήδη φτάσει σε απόγνωση. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη τη χώρα από την οικονομική μας αφαίμαξη:
1. Της μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ                750 εκατ. ευρώ
2. Της αύξησης ασφαλιστικής εισφοράς ΟΓΑ      90 εκατ. ευρώ
3. Της μείωσης επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες           152 εκατ. ευρώ
4. Της μείωσης επιδότησης του Ε.Φ.Κ. Πετρελαίου          130 εκατ. ευρώ
5. Της μείωσης των προγραμμάτων γεωργίας    25 εκατ. ευρώ
6. Της έκτακτης εισφοράς στα αγροτικά φωτοβολταϊκά               45 εκατ. ευρώ
7. Της επιβολής φόρου στους αγρότες (ν. 4110/2013)     145 εκατ. ευρώ
8. Της κατάργησης απαλλαγής φόρου Α.Σ.Ο      107 εκατ. ευρώ
9. Της επιβάρυνσης αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ 40 εκατ. ευρώ
                                1.484 εκατ. ευρώ

• Φαίνεται πως δεν αρκεί στην Κυβέρνηση η αφαίρεση 1,5 δις ευρώ από τις τσέπες των αγροτών και των συνεταιρισμών.
• Φαίνεται πως δεν ικανοποιείται η Κυβέρνηση από την κατά 93% αύξηση των φόρων που καταβάλλουν οι αγρότες στο διάστημα της τετραετίας 2009-2012.

• Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση όταν γνωρίζει ότι το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε την τελευταία τετραετία κατά 20% και πλέον, με απώλεια 1,4 δις ευρώ.
• Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση όταν ξέρει ότι το κόστος αγροτικής παραγωγής αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 23% και πλέον, με απώλεια 1 δις ευρώ από το ήδη μειωμένο εισόδημά μας.
• Φαίνεται να παραβλέπει η Κυβέρνηση τη συνεχή μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, αν και διαπιστώνει την απώλεια 46.000 θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία, αλλά και την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας σε πολλές περιοχές της χώρας.
• Φαίνεται ικανοποιημένη η Κυβέρνηση όταν γνωρίζει ότι ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ απειλεί να βγάλει στο σφυρί ενυπόθηκα δάνεια αγροτικών εκμεταλλεύσεων 120.000 αγροτών.
Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση ότι τα δάνεια χιλιάδων αγροτών, που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, αδυνατούν να καλυφθούν, είναι ήδη κόκκινα και με άμεσο κίνδυνο τους πλειστηριασμούς.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ
Ότι τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια δεν αποτελούν, για να φορολογηθούν, είδος πολυτελείας. Αντίθετα, συνιστούν έναν από τους πλέον κρίσιμους συντελεστές αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δεν φορολογούνται αυτούσιοι, παρά μόνο ως προς το εισόδημα που αποφέρουν. Πέραν όμως της καταστρατήγησης αυτής της βασικής οικονομικής αρχής, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο αγροτικό εισόδημα, αποδυναμώνοντας κάθε προσπάθεια και προοπτική για τη στήριξη του αγροτικού τομέα- και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, που χειμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της συνεχούς ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και όχι μόνο.
Τονίζουμε ότι με το νέο χαράτσι της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το ύψος των 200 εκατ. ευρώ η κατάσταση φθάνει σε αδιέξοδο και όλοι μαζί, με μια φωνή, λέμε: Φτάνει πια

ΖΗΤΟΥΜΕ
Να αποσυρθεί άμεσα από το νόμο η διάταξη που επιβάλλει νέο φορολογικό χαράτσι στις εκμεταλλεύσεις των αγροτών.
Το ψήφισμα αυτό να σταλεί στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί σήμερα παράσταση εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής στη Βουλή.



Ετοιμοπόλεμοι οι Κρητικοί αγρότες έφτασαν το πρωί στην Αθήνα
Πάνω από 1.000 αγρότες αναχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου με τα πλοία της γραμμής για Πειραιά από τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας Κρήτης για να συμμετέχουν στο πανελλήνιο αγροτικό συλλαλητήριο που γίνεται στις 11 το πρωί της Παρασκευής 20 του μήνα έξω από τη βουλή, όπου εξελίσσεται η συζήτηση για τη φορολόγηση των ακινήτων.
Ήδη οι Κρητικοί έφθασαν στον Πειραιά και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να πάνε στο Σύνταγμα. Οι αγρότες τάσσονται κατά της φορολόγησης της αγροτικής γης και έχουν χαρακτηρίσει από τώρα «ανεπιθύμητους» στα χωριά τους όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο όπως λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά όπως φαίνεται (κι εκτός δραματικού απροόπτου) οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν κατόπιν παρεμβάσεων τους μείωσαν στο ελάχιστο τη φορολόγηση της αγροτικής γης.
Από την πλευρά τους οι αγρότες επισημαίνουν  ότι το νομοσχέδιο απλώς «φτιασιδώθηκε» και στην ουσία δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, παρά μόνο προς το χειρότερο. Οι αγρότες λένε ότι η έναρξη της φορολόγησης της αγροτικής γης, θα «ανοίξει την όρεξη» στους κυβερνώντες, ώστε μελλοντικά να επιβαρύνουν με δυσβάστακτους φόρους τους παραγωγούς, που θα αναγκαστούν τελικά να εγκαταλείψουν τη γη τους. Για το λόγο αυτό, απαιτούν «ούτε ένα ευρώ φορολόγηση», τονίζοντας παράλληλα ότι η αγροτική γη είναι μέσο παραγωγής, που δεν πρέπει να φορολογείται. Ζητούν να φορολογούνται για το κέρδος τους, όταν αυτό υπάρχει.

Το πρόγραμμα της κινητοποίησης
Οι αγρότες της Κρήτης δεν μετέφεραν τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με τα πλοία. Θα κινηθούν με λεωφορεία και με τον ηλεκτρικό για να καταλήξουν στο Σύνταγμα. Εκεί θα βρεθούν με συναδέλφους τους κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να διαδηλώσουν όλοι μαζί κατά του νομοσχεδίου. Έχουν στόχο να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν στην αγροτική γη.
Παράλληλα όμως καλούν όλους τους ιδιοκτήτες αγροτικής γης να βρεθούν στο πλευρό τους, έστω κι αν δεν είναι κατά κύριο  επάγγελμα αγρότες, διότι και εκείνοι θα χάσουν από τη φορολόγηση της περιουσίας τους.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περιφρούρηση της κινητοποίησης ώστε να μην παρεισφρήσουν άτομα ξένα στο συλλαλητήριο και προκαλέσουν προβλήματα. «Το κέντρο της Αθήνας είναι πάντα ένα ρίσκο. Έχουμε πάρει τα μέτρα μας» επεσήμανε ο κ. Τζωρτζάκης.
Σήμερα το βράδυ οι αγρότες θα επιστρέψουν στο λιμάνι του Πειραιά για να αναχωρήσουν με προορισμό την Κρήτη. Στην ουσία η κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας θα είναι μονοήμερη.


Κοντά τους οι φορείς
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και άλλοι τοπικοί φορείς. Επίσης, με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους υπέρ των αγροτών τάσσονται οι δήμοι Ηρακλείου και Φαιστού που καλούν το αγροτικό κόσμο να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο
Η Περιφέρεια Κρήτης θα εκπροσωπηθεί στο συλλαλητήριο από την από την αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας Θεανώ Βρέντζου  και τον περιφερειακό σύμβουλο Μανόλη Χνάρη.
Στην ανακοίνωση της η Π.Ε.Δ. Κρήτης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Επειδή στη σημερινή εποχή της κρίσης ο πυλώνας  Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες  επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας  και αναβίωσης της υπαίθρου, ώστε  να μπορέσει  η χώρα μας  να εξέλθει από την οικονομική  κρίση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης, καταδικάζει τη ψήφιση του νέου  ισοπεδωτικού μέτρου  ως καταστροφικό για τον αγροτικό  κόσμο και τους παραγωγούς της χώρας και συντάσσεται στο πλευρό των αγροτών-παραγωγών στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν έως την  απόσυρση του επίμαχου  φοροεισπρακτικού νομοσχεδίου» καταλήγει η Π.Ε.Δ. Κρήτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου