.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα


Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 15:12 | Εκτύπωση | Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο | Εμφανίσεις: 612
Ένας ανεμοστρόβιλος που κράτησε ελάχιστα μόλις λεπτά , ήταν αρκετός για να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε 20 τουλάχιστον στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών ‘’ξηλώνοντας’’ σιδερένιες και ξύλινες κατασκευές, σκίζοντας πλαστικά κάλυψης, και  προξενώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στους παραγωγούς οι οποίοι είχαν ξεκινήσει μόλις την καλλιέργεια τους.

Ο ανεμοστρόβιλος(χωνί), ξεκίνησε την καταστροφική του πορεία στις  7.00 το βράδυ του Σαββάτου, βγαίνοντας από τη θάλασσα στον οικισμό  Κοπάνες δυτικά του Στομίου. Αφού πέρασε στην ξηρά , ακολούθησε ένα ρέμα και κινήθηκε βορειοδυτικά για να εκτονωθεί η απίστευτη δύναμη του στη θέση Γαβρίλη, λίγο πριν το Νέο Μύρτος. Στη ίδια περιοχή στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων έχουν καταγραφεί άλλα τρία τουλάχιστον τέτοια φαινόμενα κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες.

Από το πρωί της Κυριακής τα θύματα του καταστροφικού αυτού φαινομένου, ξεκίνησαν την επισκευή και το μπάλωμα των θερμοκηπίων τους , για να σώσουν τα νεαρά φυτά των καλλιεργειών τους.

Τριάντα πέντε ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν από το 1910 μέχρι το 2012 στην Ελλάδα.  Από αυτούς οι 15 σχηματίστηκαν στην ξηρά, οι 11 στη θάλασσα (ήταν υδροσίφωνες και στη συνέχεια εισήλθαν στην ενδοχώρα προκαλώντας ζημιές) και οι 9 ήταν σύννεφα «χωνιά» όπου η στήλη περιδινιζόμενου αέρα δεν έφθανε στο έδαφος. Τη χρονική αυτή περίοδο σημειώθηκαν  τρεις ανεμοστρόβιλοι κάθε δέκα χρόνια. Από τους 35 οι 20 ήταν εκείνοι που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές.

Αντιθέτως από το 2.000 και μετά, όπου η καταγραφή των ανεμοστροβίλων ήταν πιο συστηματική εξαιτίας του καλύτερου εξοπλισμού και της άμεσης ενημέρωσης, οι 185 ανεμοστρόβιλοι που καταγράφηκαν, εκδηλώθηκαν σε χρονικό διάστημα 110 ημερών. Ο αναπληρωτής καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών κ, Παναγιώτης Νάστος έχει εργαστεί   στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ανεμοστροβίλων, καθώς τα φαινόμενα αυτά μπορούν να προβλεφθούν με μετεωρολογικά όργανα τα οποία ανιχνεύουν τις συνθήκες αστάθειας στην ατμόσφαιρα που ευνοούν τον σχηματισμό τους.

Νυχτερινές ώρες συνήθως και με προτίμηση στη Δυτική Ελλάδα «χτυπούν» οι ανεμοστρόβιλοι στη χώρα μας, και μάλιστα με ιδιαίτερη συχνότητα καθώς, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2000 μέχρι και τον Μάιο του 2009, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το φαινόμενο καταγράφηκε 185 φορές.

O αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος, μαζί με τον κ. Γιάννη Ματσαγγούρα που είναι σμηναγός, μετεωρολόγος στην Πολεμική Αεροπορία, ανέτρεξαν σε όλα τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα και τις μαρτυρίες που έχουν διασωθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα, με στόχο να διαπιστώσουν τους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται τόσο συχνά οι ανεμοστρόβιλοι στη χώρα μας.

Στη διάρκεια της έρευνάς τους , που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στην Ισπανία - για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο- διαπίστωσαν ότι από το 1910 μέχρι και το 1999, είχαν εκδηλωθεί 32 ανεμοστρόβιλοι που συνολικά είχαν προκαλέσει τον θάνατο 4 ανθρώπων, τον τραυματισμό 40 και αμέτρητες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ο αριθμός των ανεμοστρoβίλων ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους, όχι μόνο επειδή οι μαρτυρίες είναι ελάχιστες αλλά και επειδή δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός μελέτης και παρατήρησής τους», λέει  ο κ. Παναγιώτης Νάστος. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονται ξαφνικά στη χώρα μας εξαιτίας των ιδιαίτερων μετεωρολογικών συνθηκών που δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές και μάλιστα απ΄ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, οι μικρές «Κατρίνες» έχουν αποκτήσει και έμμονες συνήθειες...



                                   Από Οκτώβριο έως Μάρτιο

«Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούνται συγκεκριμένους μήνες και συγκεκριμένες ως επί το πλείστον ώρες». Εμφανίζονται στον ουρανό τις ψυχρές εποχές του έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο με ιδιαίτερη προτίμηση τον Νοέμβριο. Πολλοί ανεμοστρόβιλοι δημιουργούνται επίσης τον Δεκέμβριο, τον Οκτώβριο και τέλος τον Σεπτέμβριο. Τους μήνες αυτούς παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας μια... μυστήρια διελκυστίνδα του καιρού που ανοίγει την πόρτα στους ανεμοστρόβιλους σε ειδικές συνήθως ώρες, όπως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά τις 12 το μεσημέρι. Ο ανεμοστρόβιλος είναι μια στήλη αέρα που στροβιλίζεται με βίαιο τρόπο αγγίζοντας το έδαφος και προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες,  σπίτια και αυτοκίνητα. Ενίοτε προκαλεί μετακινήσεις αεροσκαφών που βρίσκονται στους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης και «αερομεταφορά» ψαριών από τη θάλασσα στην ενδοχώρα. Ορισμένοι ανεμοστρόβιλοι δεν φθάνουν στο έδαφος και απλώς κρέμονται κάτω από σύννεφα τα οποία έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη, δηλαδή εκτείνονται σε ύψος και όχι σε πλάτος.



                                        Αστάθεια στην ατμόσφαιρα

Για να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί μια αστάθεια στην ατμόσφαιρα, να συντρέξουν δυναμικοί μετεωρολογικοί παράγοντες. Η πίεση του αέρα πέφτει αρκετά και συνεπικουρούμενη από θερμές μάζες και υδρατμούς οδηγεί τα αέρια ρεύματα σε μια δυναμική ανοδική πορεία όπου αρχίζουν να περιδινίζονται δημιουργώντας τον ανεμοστρόβιλο ή τον υδροσίφωνα όπως λέγεται, όταν το ίδιο φαινόμενο δημιουργείται πάνω από τη θάλασσα και όχι στην ξηρά.

Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1910 και έπειτα, προκύπτει ότι στη Δυτική και Νότια Ελλάδα υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων και μάλιστα οι περιοχές αυτές εντοπίζονται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τις ακτές της  Κρήτης.

Πηγή>http://www.radiovereniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου