.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του εδάφους

Γράφει ο Ιωάννης Σταθακόπουλος,
Γεωπόνος
Σήμερα τα αυτονόητα θέματα της Γεωπονικής επιστήμης, που σχετίζονται με αυτά της ισορροπημένης παρουσίας θρεπτικών στην φυσικοχημική σύνθεση του εδάφους, με ορθολογική χρήση των σκευασμάτων, για ικανοποιητική θρέψη, καταλήγουν να ακυρώνονται στην πράξη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται τόσο η ασφάλεια του τελικού προιόντος όσο και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Με προηγούμενες αναρτήσεις μας εγκαινιάσαμε μια νέα ενότητα για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου που ασχολείται ήδη ή θα θελήσει να ασχοληθεί με τα αντικείμενα της Γεωπονικής επιστήμης που σχετίζονται με την θρέψη των φυτών, τόσο για την ποιοτική αναβάθμιση των προιόντων του όσο και για την μείωση του κόστους παραγωγής της καλλιέργειας του, ελέγχοντας έτσι σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών εισροών της.
Η έλλειψη ενός θρεπτικού από το φυτό οφείλεται κυρίως στην ελλειψή του από το έδαφος αλλά μπορεί, και αυτό έχει μεγάλη σημασία, να οφείλεται σε ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στα θρεπτικά στοιχεία. Έτσι μεγάλες ποσότητες Αζώτου (Ν) στο έδαφος διαπιστώθηκε πλέον ότι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις καλλιέργειες σε ότι αφορά την απορρόφηση των στοιχείων του καλίου και του βορίου.
Περίσσεια Φωσφόρου Ρ μπορεί να εμποδίσει την αφομοίωση του καλίου, του ψευδαργύρου, του χαλκού, και του σιδήρου.
Επί πλέον περίσεια Καλίου Κ μπορεί να ευνοήσει την αφομοίωση του μαγγανίου και του σιδήρου αλλά εμποδίζει την αφομοίωση του μαγνησίου και του βορίου.
allilepidraseis
Το μαγνήσιο σε μεγάλες ποσότητες θα μειώσει την απορρόφηση του καλίου αλλά θα ευνοήσει την κινητικότητα του φωσφόρου.
Όσον αφορά το ασβέστιο Ca, σε μεγάλες ποσότητες εμποδίζει την απορρόφηση πολλών στοιχείων όπως του φωσφόρου, του καλίου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου, του μαγγανίου, του βορίου και του σιδήρου. Ο σίδηρος καθίσταται δυσκίνητος στο έδαφος από περίσσεια ψευδαργύρου χαλκού και μαγνησίου και αυτός με την σειρά του εμποδίζει την απορρόφηση του φωσφόρου και του μαγνησίου.
Το μαγγάνιο δεσμεύεται στο έδαφος από τον ψευδάργυρο και τον χαλκό ενώ το μολυβδαίνιο Μο μπορεί να ευνοήσει την απορρόφηση του αζώτου Ν αλλά μπλοκάρει στο έδαφος το χαλκό, το ασβέστιο, το βόριο και το σιδηρο.
Έτσι για όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις των ιόντων των θρεπτικών, πρέπει οι ασχολούμενοι με την γεωργία και με την φυτωριακή παραγωγή καλλωπιστικων και ανθοκομικών φυτών να γνωρίζουν την ακριβή σχέση που πρέπει να υφίσταται ανάμεσα στα διάφορα θρεπτικά ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη βλαστοπαραγωγική ισσοροπία των φυτών.
Αυτό είναι δυνατόν μόνο μέσω φυσικοχημικής ανάλυσης του εδάφους αλλά και μέσω φυλλοδιαγνωστικής.
Πηγή>http://www.thessalikigi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου