.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Αραιή φύτευση για λίγη υγρασία

Τρεις απειλές αυτή την περίοδο για το αγγούρι θερμοκηπίου

Δούσκα Ελένη|Agronews.gr
Περονόσπορο, βοτρύτη και θρίπα έχουν να αντιµετωπίσουν οι παραγωγοί που καλλιεργούν αγγούρι στο θερµοκήπιο στους νοµούς Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, σύµφωνα µε τις διαπιστώσεις από το εργαστήριο φυτοπροστασίας του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας.
Οι καιρικές  συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου, ενώ καθοριστικός παράγοντας για τη µετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Σύµφωνα µε τους γεωπόνους, δύο µε έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγµατοποίηση της µόλυνσης. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό µε θερµοκρασίες από 15oC έως 25oC, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν µείωση της υγρασίας του περιβάλλοντος στο θερµοκήπιο, αποµάκρυνση των φύλλων µε έντονη προσβολή από το παθογόνο και ψεκασµό των φυτών µε κατάλληλα επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά και επανάληψη του ψεκασµού µετά 8 ηµέρες.

Ο µύκητας του βοτρύτη είναι συνήθης και πολύ σοβαρή στις υπό κάλυψη καλλιέργειες της αγγουριάς. Προσβάλλονται όλα τα µέρη του φυτού, ενώ η µόλυνση αρχίζει συνήθως από το άνθος και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο κορυφαίο τµήµα του καρπού. Ο µύκητας αναπτύσσεται σε θερµοκρασίες 18oC µε 23oC και υψηλή σχετική υγρασία περιβάλλοντος (συχνές βροχοπτώσεις, οµίχλη, κακό αερισµό).

Συνιστάται µείωση της υγρασίας µε αραιή φύτευση, καλό αερισµό των χώρων του θερµοκηπίου, αρδεύσεις τις πρωινές ώρες για γρήγορη εξάτµιση του νερού από την επιφάνεια των φυτών και αφαίρεση των προσβεβληµένων φυτών.

Εν τω µεταξύ, η υγρασία ευνοεί και την ανάπτυξη του θρίπα, ο οποίος προκαλεί ζηµιά στα φυτά µε το να διαρρηγνύει και να αποµυζεί τα κύτταρα της επιδερµίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.

Για τους βιοκαλλιεργητές οι γεωπόνοι συνιστούν τοποθέτηση των αρπακτικών εντόµων και για τους παραγωγούς συµβατικής γεωργίας, κατάλληλα εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου